Ren Okuma Grubu‘nda harika bir kitabı tamamlamış olmanın mutluluğu içindeyiz. Çekirge kitabını ilk okuyuşumda da çok sevmiştim ama üzerinden on yıl geçmiş! Çoğunu unutmuşum. Yine eşsiz bir deneyimdi.

Kitabın konusu, dili, karakterleri ve diyalogları bir tarafa, Bertrand Russell’a göre felsefenin amacı olan şeyi yapmayı başarıyor: dile getirmeye bile gerek duymayacağımız kadar basit bir şeyle başlayıp, kimsenin inanmayacağı kadar garip bir sonuçla bitiriyor. Kitabın başlangıç noktası oyunların amaca yönelik aktiviteler olduğu gözlemi. Sonunda geldiği noktada ise Suits, oyun oynamanın ideal bir yaşamın zorunlu bir parçası olduğu savunuyor. Bunun üzerine, oyun oynamanın ideal bir yaşamın ne olduğunu açıklamada önemli bir rolü olduğunu iddia ediyor. Bu yolculukta geçtiği duraklar arasında çocuk oyunları, hilebazlar, generaller, ütopya ve bilardo var. Anlatılmaz yaşanır.

Çekirge, analitik felsefenin nasıl yapıldığı ile ilgili kuvvetli bir örnek sunuyor. Kitap oyun kavramının bir tanımını yapma çabasıyla açılıyor. Devamındaki bölümlerin çoğu, söz konusu tanımı itirazlara ve karşı örneklere karşı savunma amacını taşıyor. Sonlara doğru bu tanımdan çıkan bazı sonuçları inceliyoruz. Felsefe okumaya giriş yapmak isteyenler anlatımlara dayalı kitaplar yerine bunun gibi felsefe yapılan kitaplardan daha çok faydalanabilirler.

Benim bu okuyuşumda en hoşuma giden bölümlerden biri, kitabın sonlarında yer alıyor. Çalışmanın ortadan kalktığı, her ihtiyacımızın yapay zeka ya da başka yöntemlerle karşılandığı bir gelecek senaryosunda, oynayabileceğimiz kaliteli oyunlara ihtiyacımız olacak. Geleceğe hazırlanmanın yollarından biri de, böyle bir ütopyada oynayabileceğimiz oyunları tasarlamaya şimdiden başlamak olmalı.

Hem konuşmalarımız hem de oturumlarımızın başında çıkardığımız soru listeleri sayesinde tek başımıza alamayacağımız kadar yol aldık. Konuştuğumuz sorular arasında benim için öne çıkan bazı sorular vardı:

  • Felsefe açısından tanım yapmak neden önemli?
  • İp cambazlığı oyun sayılıyor mu?
  • Kuralını ve amacını bilmeden de bir oyunun oyuncusu olmak mümkün müdür?
  • Oyun oynamak için bilinçli bir zihne ihtiyaç vardır diyebilir miyiz?
  • Oyun tekrarlanabilen bir şey olmak zorunda mı?

Okumamış olanlara Çekirge‘yi şiddetle öneriyorum. Biz yeni kitaba hazırız.